12 Nisan 2012 Perşembe

Ukrayna Üniversiteleri YÖK Denkliği



Türkiye'de birçok öğrencinin aklına takılan sorulardan bir tanesi okuyacağım üniversitenin YÖK tarafından denk sayılıp sayılmamasıdır. Bu sorunun cevabını bir çok kurum ve kuruluş kendi fikirleri gereğince cevaplamış ve öğrencileri mağdur durumda bırakmıştır. Bu sorunun en doğru cevabı kesinlikle YÖK'te gizlidir. Okumak istediğiniz üniversitenin denklik durumunu YÖK'ün denklik bilgilendirme formunu doldurarak bulabilirsiniz.YÖK denklik bilgilendirme formu için lütfen tıklayınız.




YÖK denklik durumu iki şekilde değerlendirmektedir.
1.Tanıma
2.Denklik
Tanınma,üniversiteler ile ilgili bir durumdur. Yurtdışında gideceğiniz ülke, üniversite, üniversitenin fiziki yapısı, kadro yapısı, eğitim uygulamaları vb kriterler incelenerek üniversitelerin uygunluğuna; daha doğrusu eğitim kurumunun üniversite vasfı taşıyıp taşımadığına karar verilir. Bir diploma için denklik başvurusu yapabilmeniz için öncelikle diplomayı aldığınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıyor olması gerekir. Genellikle devlet üniversiteleri ile geçmişi olan özel üniversiteler YÖK tarafından tanınır.
Denklik, almış olduğunuz eğitimin içeriği ile ilgili bir konudur. Temel olarak anlamı eğitiminiz boyunca almış olduğunuz zorunlu derslerin ve içeriklerinin, Türkiye’de aynı bölümün zorunlu dersleri, içerik ve yoğunluklarıyla uyumlu olması aranır. Bu uyum ve uygunluk varsa aldığınız diplomaya denklik verilir. Bu uyumun olmaması durumunda ise, eksik görülen dersleri Türkiye’de bir üniversitede almanız ya da denklik sınavına girmeniz istenebilir. Denklik sınavında 100 üzerinden 50 puanı almanız durumunda diplomanıza denklik verilir.
Denklik konusunda özellikle Avrupa Birliği süreci ve Bologna anlaşması kapsamında önemli gelişmeler olmuş, YÖK’ün bu konudaki tavrı oldukça olumlu yönde ilerleme sağlamıştır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleriyle birliğe üye ülkelerde alınan diplomalarda tanınma ya da denklik anlamında herhangi bir sorun kalmamıştır. Birliğe üye olmayan ama Bologna anlaşması kapsamındaki ülkelerde de (Örn: Rusya, Ukrayna) diplomaların tanınması ve denklik almasıyla ilgili önemli bir engel kalmamıştır. Yurtdışında okuyan öğrenciler artık denklik konusunda aşılmaz engellerle karşılaşmıyorlar.

UKRAYNA'DA ANLAŞMALI OLDUĞUMUZ ÜNİVERSİTELER YÖK TARAFINDAN TANINMAKTADIR.İŞTE DENİZCİLİK AKADEMİSİNİN TANINIRLIĞINI BELGEYEN DİLEKÇE...


Ukrayna eğitim