30 Ekim 2012 Salı

Ukrayna'da Eğitim Ücretleri-Odessa'da Eğitim Ücretleri

Ukrayna Üniversiteleri Türkiye Temsilciliği
Everest Eğitim Danışmanlık


Ukrayna Üniversiteleri Eğitim Ücretleri

KONAKLAMA BİLGİLERİ:
YURTLAR:
Her üniversitenin kendine ait yurtları mevcuttur.Konaklama karma sistemdir.İki tip yurt mevcuttur.
Birincisi ortak kullanımlı koridor sistemli yurtlar.Bu yurtlarda her katta mutfak,tuvalet ve banyo yer alır ve o katı kullanan öğrenciler yararlanır.Odalar 2-3 kişiliktir.Öğrenci istediği taktirde tek kalabilme şansı vardır.Ancak odadaki diğer öğrencininde ücretini ödemek zorunda kalır.Örn;Oda 2 kişilik ve kişi başı yıllık 450 USD öğrenci tek kalmak isterse diğer öğrencinin de ücreti olan 450 USD toplamda 900 USD ödeyip tek kalabilir.
İkinci yurt sistemi blok şekli.Her odada mevcut tuvalet ve banyo bulunmaktadır.Ancak mutfaklar yine ortak kullanımdadır.Oda temizliği öğrenciye aittir.Ancak mutfakve koridor temizliği görevli kişiler tarafından yapılmaktadır.
Yurtlar eski olduğu için pek kullanışlı değildir.Ancak kendi kiraladığınız odada düzenleme hakkınıza sahipsiniz.Odanıza her türlü tamiri vs yapabilirsiniz.
Yurtlarda yemekhane mevcut değildir.Öğrenciler mutfakta yemeklerini yaptıktan sonra odalarında yiyebilirler.
Odalarda mevcut olan eşyalar:
-2 adet yatak
-2 adet sandalyes
-2 adet masa
-2 adet eşya dolabı
-Perde
-Çarşaf,yastık ve battaniye öğrenci kayıt yaptırırken teslim edilir.
Öğrenciler bunun dışında odalarına istedikleri eşyayı alabilir.Buzdolabı,halı,mutfak malzemeleri vs.
Yurtlarda her odada internet mevcuttur.İnternete abone olduktan sonra size verilen şifre ile sınırsız internetin keyfini yaşabilirsiniz ve ayrıca internet çok ucuzdur.
Çamaşırhanesi olan yurtlarda öğrenciler düşük fiyatlarda yıkama imkanı bulabilirler.Çamaşırhane olmayan yurtlarda ise öğrenciler merkezde bulunan çamaşırhanelerde yıkatabilirler.
Gece saat 11 den sabah 6 ya kadar yurtlara giriş-çıkış yasaktır.Görevliler tarafından kapılar kilitlenir.
EV KİRALAMA:
Odessa'da herşey ucuz olmasına rağmen ev kiraları oldukça yüksektir.Bunun sebeplerinden bir tanesi yeterince ev olmaması ve halkın özellikle önemli bir geçim kaynağını oluşturması.Şehirde bulunan 22 üniversite sayesinde öğrenci kenti haline gelen Odessa'da öğrencilere karşı malesef ev kiraları fazla söylenmektedir.Ev kiraları en az 400 USD başlamaktadır.Şehire uzaklığına göre fiyatlar değişmektedir.Ancak öğrencilerin genelde tercih ettikleri şehir merkezine ve okula yakın olanlardır.Evler tamamen eşyalıdır.Ayrıca siz isteğinize göre eşya alabilirsiniz.Ancak temel olan Tv, Çamaşır Makinası,Buzdolabı,Yataklar,Oturma Grupları,Halı, Dolap vs hepsi mevcuttur.
Ev bulmak çok sıkıntılıdır.Genel olarak evler Makler denilen komisyoncular tarafından bulunmaktadır.Bu amaçla Maklar evin kirasının yarısını komisyon olarak istiyecektir.Ancak bu ev bulma parasıdır.Sonraki aylar normal kira ödemeye devam edersiniz.Elektrik,su ve doğal gaz son derecede ucuzdur.Bazı ev sahipleri  kiraların içinde bunlarıda istemektedir.Bu bir kolaylıktır.Çünkü siz bir daha uğraşmazsınız.Öğrenciler kendi aralarında anlaşıp eve çıkması durumunda kişi başı yakşaşık aylık 150-200 USD öderler.
ODA KİRALAMA:
Odessa'da diğer bir konaklama şekli oda kiralamadır.Oda kiralama Makler ile bulunabilir.Ancak Makler bu iş için sizden para alıcaktır.Evin sadece bir odası size aittir.Aile yanı konaklamada denilebilinir.Diğer odada başkaları yaşar.Sadece dış kapı anahtarı ortaktır.Kendi odanızın anahtarı mevcuttur.Mutfak,banyo ve tuvalet ortak kullanım alanıdır.Uygun olduğundan dolayı öğrenciler oda kiralama tercih etmektedir.Oda kiralama 100 USD başlamaktadır.


AYLIK YEME İÇME GİDERİ:

Ortalama yemek gideri 150-250 USD' dır. 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla Odssa'daki bazı temel gıdaların fiyatları şöyledir: Tavuk 25-35 Grivna, kaşar 40-50 Grivna, ekmek 5 Grivna, süt 9 Grivna, şeker 8 Grivna, Pirinç 9 Grivna,Winston(mavi) 9,5 Grivna, Yağ 1 lt 13 Grivna,Kola 2 lt 9 Grivna.


Ukrayna eğitim